Havnerundfart 29. maj 2022

26. jun 2022

Inden vi går på sommerferie kommer her et tilbageblik på havnerundfarten og frokosten på Salling Rooftop, som Jørgen Ø. Johnsen arrangerede søndag den 29. maj 2022. Turen var udbudt som et åbent arrangement for alle foreninger i Region 2. Og det var dejligt, at medlemmer og ledsagere fra Horsens, Skanderborg Bjerringbro og Djursland havde valgt at tage turen med os.

Vi startede dagen på havnen kl. 10:30 i smukt solskin og en svag, kølig brise fra havet. Den oprindelige turbåd var taget ud af drift på grund af serviceeftersyn, derfor blev vi fordelt på m/s ”Tunø” og den gamle slæbebåd ”Jacob”.
Turen foregik således til søs i de forskellige havnebassiner og naturligvis med stort fokus på den nye bydel ”Aarhus Ø” som er skudt op gennem de senere år. Og som stadig er i udvikling.

I får nogen billeder fra turen, suppleret med en kort forklaring om nogen af de spændende byggerier.

Tårnet/kampanilen: 74 boliger samt 1 erhvervslejemål fordelt på 19 etager, Karreerne:
185 boliger samt 8 erhvervslejemål – fordelt på 2 bygninger, med hhv 4 og 9 etager, tegnet af arkitektfirmaet BIG og den verdenskendte Bjarke Ingels.
Foran byggeriet ligger det nye havnebad som er blevet noget af et tilløbsstykke.
”Vi elsker tårnene og spirene, når de er der i forvejen, men vi har glemt hvordan man skaber dem selv. Derfor bliver bybilledet i nye kvarterer ofte mere fladt og upersonligt. Og derfor vil vi fejre Aarhus Ø´s lille tårn ved at indarbejde et stort urværk i facaden, på to af siderne.”
-Bjarke Ingels, BIG

 

Bjarke Ingels Group, BIG, fortæller, at det store takkede byggeri har fået sin form, fordi ”forældrene” er henholdsvis den klassiske karrestruktur med et stort gårdrum i midten og det lille venlige byhus, som man især finder i Ø-gaderne i Aarhus. Og lidt tårn skulle der også være i bygningens DNA.
Denne tilgang handler om at kombinere det bedste fra den verden, projektet er skabt til: I dette tilfælde Aarhus, som vi kender for karréerne vest for byen, det lille latinerkvarter og tårne som Bogtårnet og Rådhustårnet.
Mødet imellem alle disse typer har givet bygningen de ret markante stigninger og fald, der er samlet under et stort trappet taglandskab med store private tagterrasser i forskellige højder.

Til venstre for det kendte byggeri ”Isbjerget” ses Havneholmen. Havneholmen er et lejlighedskompleks opført med inspiration fra hollandske pakhuse. De er bygget som boligblokke i varierende højder mellem 5 og 13 etager og er et markant nyt byggeri Isbjerget, som er opført af Pension Danmark, er 208 boliger fordelt på 4 bygninger i op til 11 etager. En tredjedel af projektets 208 lejligheder afsættes som økonomisk overkommelige lejeboliger.

Yderst til højre ses Lighthouse, som med sine 142 m er Danmarks højeste etagebyggeri. Bygningen forventes at stå helt færdig her i 2022. Arkitektfirmaet 3XN har tegnet projektet. Ideen om byggeriet har været undervejs siden 2006, hvor Aarhus Kommune første gang udbød muligheden for at bygge på den attraktive grund på spidsen af Aarhus Ø.

Træskibshavnens historie tager sin begyndelse helt tilbage i 1978, hvor et træskibstræf i Åhavnen satte gang i diskussionen om byen skulle have sin egen skudehavn. I dag har træskibshavnen plads til 90 skibe, og blandt disse er flere både, som er opført på Det Kgl. Biblioteks liste over levende kulturarv.

På vejen ud af skudehavnen kunne vi nyde synet af kystlinien langs Riis Skov ud mod badeanstalten Den Permanente.

Havnerundfarten nærmer sig sin afslutning. På vej ind mod kajen med udsigt til Dokk1 til venstre i billedet og i midten Aarhus Toldkammer eller Toldboden, som blev opført for staten fra 1895 til 1897. Den er tegnet af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann, der i løbet af en kort årrække i starten af det 20. århundrede var med til at forvandle Aarhus. Yderst til højre ses en af Katedralskolens bygninger, ligeledes tegnet af Hack Kampmann.

Marselisborg Slot, som er alle bekendt, er også en af Hack Kampmanns arkitektoniske signaturer i Aarhus.

Efter sejladsen samledes vi i ”Væksthuset” på Salling Rooftop. Jørgen Ø. Johnsen holdt en kort tale, hvor han rettede en særlig tak til de fremmødte medlemmer fra Djurslands, Bjerringbro, Skanderborg og Horsens Garderforeninger som havde valgt at gøre turen med os. Den friske havluft havde givet en god appetit. Så det var en fornøjelse at kunne ”bygge” sin egen flæskestegsburger ved buffeten. Og endnu én …. Der var ingen, der gik sultne fra bordet.

Ved afslutningen var der tak fra de andre foreninger for arrangementet. Djurslands Garderforening gav udtryk for at samarbejde om arrangementer er nødvendigt i fremtiden. De havde selv idéer til arrangementer som vil kræve deltagelse fra andre foreninger for at kunne blive en succes. Og de ville gernehave hjælp til planlægning af disse.

Vores formand, Niels Erik Kjær, afsluttede arrangementet med en kort takketale, hvor han gav udtryk for, at andre foreninger altid kunne række ud når der var hjælp behov. Og gav tilsagn om at Garderforeningen for Aarhus og Omegn altid er parat til at bistå med råd og hjælp.